Cancun - Isla Holbox, het blote voeten eiland - Reisverslag uit Mexico-stad, Mexico van Saskia Wallenburg - WaarBenJij.nu Cancun - Isla Holbox, het blote voeten eiland - Reisverslag uit Mexico-stad, Mexico van Saskia Wallenburg - WaarBenJij.nu

Cancun - Isla Holbox, het blote voeten eiland

Door: Saskia

Blijf op de hoogte en volg Saskia

27 December 2011 | Mexico, Mexico-stad

Om 06:00 uur gaat min wekker. Mirjam is al een half uur op, want de thermosfles mate moet leeg. Aankleden, restant spullen in de koffer en aan een overvloedig fruitontbijt. Aan vitamine C geen gebrek deze reis. Bepakt met ieder een koffer en handtas vertrekken we om even voor zeven uur. Taxi aanhouden. Deze brengt ons voor 24 peso's, 1,50 euro naar het ADO-busstation. We zijn er net voor de massa komt en kopen ticket voor 84 peso's. Even wachten in de wachtruimte. Hier en daar ligt een Mexicaan te slapen op een bankje.

De bus in. Terwijl ik een plek voorin regel bekommert Mirjam zich om de tassen die onderin de bus moeten. Mooi niet dat de heren ook maar enige moeite doen om de bagage in het ruim te tillen. Een meisje heeft een hondje mee. Die moet ook het ruim in, arm beestje...
De bus vertrekt strak om 07:50 uur. Eerst de stad uit langs niet al te fraaie gebouwen. De rest van de route is zeer aangenaam. Een rechte weg met af en toe soort van verkeersdrempels die de vaart nogal uit de trip houden. Kleine huisjes, mensen op straat, creatieve formaties die kerstbomen of stallen moeten uitbeelden, een varkenskop hangt aan een afdakje, fruit te koop. Veel groen onderweg. De weg gaat vrijwel non stop rechtdoor en buigt slechts een keer scherp naar rechts af. De bus is onderweg volgestroomd met allerlei volk.

Rond een uur of elf arriveren we in Chaquila, de aanlegplaats voor de boot naar Isla Holbox. Kaartje kopen ad 70 peso's en we kunnen gelijk aan boord. Op de steiger zitten grote pelikanen.
Na zo'n twintig minuten varen zetten we weer voet aan land. Gelukkig is de zee rustig en blijft mij een protesterende maag bespaard. Een knul met een tricicleta biedt gelijk zijn diensten aan. Wij kijken nog even of we iemand van de camping zien. De jongen voorspelt het al in zijn voordeel dat er niemand op ons wacht. Onze twee koffers worden opgeladen en daarna mogen wij ons erbij voegen. Het past ook maar net en comfortabel is anders. Jammer dat er geen foto van is, want het moet er bijzonder geinig uitzien.

In een minuut of tien trapt de aardige fietstaxichico over de onverharde weg met baches, kuilen, ons naar de camping met hostel. Dertig peso's, ongeveer twee euro, is de schade. Een aardige vrouw, genaamd Sascha, verwelkomt ons. Ja, we staan op de lijst. Knusse cabana's met palmbladdaken, palapas. Hangmatten links en rechts met muskietennet. Palmen en andere tropische planten. Het is enorm sfeervol opgezet. De zandpaadjes van wit zand omgeven de cabana's. Een barretje, een toiletgebouw. We mogen zelf een plekje uitkiezen en zetten de tent op tussen de twee cabana's tegenover de keuken. De keuken is goed uitgerust, veel potten en pannen en zelfs een koelkast. Daar hadden we niet op gerekend. Mirjam heeft in Tulum op een camping zonder als deze faciliteiten gebivakkeerd. Dit is dus uitermate luxe! Een Zwitser, die twee jaar in Leeuwarden (They speak Dutch, but you don't understand a fuck!) checkt ons in. 400 peso's voor twee personen voor twee nachten, ofwel 6 euro per nacht pp. Het kan nog veel goedkoper volgens Mirjam, maar ik heb geen klachten.

De sfeer is zeer gemoedelijk en allerlei nationaliteiten hebben hier hun tijdelijk verblijf. Een lunch van crackers aan een klein tafeltje. We gaan het strand verkennen dat werkelijk om de hoek is. Het water is hier niet azuurblauw, het strand is langgerekt ende temperatuur zeer aangenaam. We lopen naar de oostkant van het strand en vlijen aan het eindeloze pareo's neer. Het is hier rustig en het voelt veilig.

Tot 17:00 lekker relaxen. Dan steekt een fris windje op en lopen we terug. Net voor de camping zit midden op straat een grote groep mensen vanwege een kinderverjaardag. Een pop, een pinata, gevuld met snoepjes hangt aan een touw met katrol. Een kind staat geblinddoekt met slaghout en mag in het wilde om zich heen meppen om de pop te vermorzelen opdat de snoepjes eruit vallen. Iedereen heeft pret, onzinnige aanwijzingen om de pop te meppen. Ondertussen zit iedereen lekker te eten en staat er een tafel met cadeautjes en een mierzoete wit geglazuurde taart klaar. Dan gaat eindelijk de pop kapot en vliegen de kinderen op de snoepjes af zoals ze dat bij ons met Pepernoten doen. Hebben, hebben!

Er blijkt zo waar een warme douche te zijn. Heerlijk! Daarna inde knusse keuken ons diner, bestaande uit gebakken aardappel en wortelsalade volgens oma's recept met grapefruit, rozijnen en nootjes.

Lekker even computeren in de keuken. Ondertussen komt er van alles langs om het diner te bereiden. Gezellig en het ruikt heerlijk!

Verslag uit: Mexico, Mexico-stad

Saskia

Hey hallo! Jaja, Sas is heel wat van plan deze zomer. Het is gelukt lang vrij te krijgen van mijn werk en nu ga ik op pad. Eerst een weekje WereldGymnaestrada. Dan kom ik op 16 juli terug en vertrek ik 17 juli naar Argentinie. Daar is Mirjam naartoe geemigreerd. Zij was mijn reisbegeleidster van de Ecuadortrip en een lange tijd mijn Spaanse juf. Met haar en Guille ga ik zo'n drie weken rondtrekken. Het is er winter en de bedoeling is een kampeertrip te houden. Dus dat is best een uitdaging. Na die drie weken vertrek ik op 7 augustus vanuit Buenos Aires via Washington naar Los Angelos om een turnster van Turning Spirit Almere te bezoeken. Ook zij is geemigreerd. Ja dat doet allemaal maar. En ik maar reizen! Haha! Ik blijf daar 2 weken en ben van plan naast canyons te bezoeken en fun te hebben ook wat te relaxen en het normale Nederlandse leven weer strijdbaar tegemoed te kunnen gaan. Je gaat het hier lezen. Ik ga mijn best doen zo goed mogelijk mijn belevenissen neer te tikken en met wat mazzel lukt het me ook nog wat foto's te plaatsen. Als je berichten wilt schrijven: houd je vooral niet in! Saskia