7 uur touren - Reisverslag uit Amsterdam, Nederland van Saskia Wallenburg - WaarBenJij.nu 7 uur touren - Reisverslag uit Amsterdam, Nederland van Saskia Wallenburg - WaarBenJij.nu

7 uur touren

Door: Saskia

Blijf op de hoogte en volg Saskia

27 Juli 2009 | Nederland, Amsterdam

We ontbijten op de kamer. Het restaurant schijnt dramatisch te zijn. Wij houden het bij banaan en brood. Om 09.00 uur vertrekken we voor 320 km touren in zo'n 6 a 7 uur.

Het heeft de hele nacht geregend en het regent nog. Onze driver heeft er zin in. Als altijd een vrolijke smile. De omgeving oogt toch wel anders zonder zonnetje. Omgeven door bergen, wolken, mist, plassen op de weg. Om half een houden we pauze in een plaatsje waarvan zelfs de gids de naam niet weet. We mogen kiezen: Chinees of Tibetaans eten. Ik heb geen zin in Yak en zeker niet hier, dus doe maar Chinees.

Een keukentje waar je letterlijk uitglijdt over het vet, allemaal schaaltjes' een wok, verse groenten, dat dan weer wel. Zo lang we maar niet terug denken aan hoe ze die op markten met smerig water vers laten lijken kunnen we hier best eten. We mogen aanwijzen wat we willen eten en de kok bereidt het ter plekke nadat moe fanatiek met het hakmes de groenten fijn chopt. We krijgen rijst en een bord gewokte groenten. Best goed te eten, maar wel relatief duur voor wat we krijgen, 40 yuan.

Naar de wc hier doen we maar niet. Een eind verder bij een klooster zijn de toiletten schoon. 'Here the toilets are very, very clean.' Spoort Jigme ons aan. Zijn definitie voor schoon is duidelijk niet dezelfde als die van ons... Achter een betonnen muurtje staan enkele schotten, geen deur natuurlijk. In de vloer zit een langwerpig gat en daar moet je jouw ding maar in zien te mikken. Gelukkig is er verder niemand. De schotten zijn zo laag dat staand plassen meteen alle aandacht zou krijgen.

Het is nog twee uur rijden naar het samye monastery. We rijden over een dirtroad gedurende ruim 50 km. De chauffeur helemaal in zijn element. 70, 80 km per uur door kuilen en plassen en bijna lancerend over hobbels, flink toeteren in de bocht en dan hoef je verder echt niet te kijken als je die door gaat. Een paar betonblokken zouden moeten verhinderen dat je de rivier induikt, maar ik geloof nooit dat die enige weerstand kunnen bieden als we die met deze snelheid rammen. We rijden door een rivierzandduingebied. Heel apart, alsof je door de woestijn rijdt. Onderweg mensen opgepropt op een minitractor, overstekende koeien, yacks, schapen en geiten.

Rond 15.30 uur komen we aan bij het monastery hotel van Samye. De kamer is echt boven verwachting. Twee keurige bedden en badkamer met bad en toilet. Enige is dat het water en het licht het niet doen. Er wordt aan gewerkt. Ik had me voorgesteld me bij de pomp te moeten wassen en het toilet in de natuur te moeten zoeken. Maar nee, we kunnen nog steeds de luxe toerist uithangen.

Vanuit het raam zicht op een boerenerfje met kippen en kraaiende hanen. Vertrouwd geluid!

We kruipen onder de wol met het plan na een uurtje het dorp te verkennen. Het wordt wat langer. Om half 7 gaan we op zoek naar het restaurant van het klooster. Er zijn er 2 waarvan de een slecht, de ander goed. Maar welke is nou welke en waar zit die 2e dan? Het blijkt dat de juiste echt al achter de kloostermuur zit. Schoorvoetend gaan we door de poort. Even vragen. Oei de monnik houdt dienst. Snel naar buiten. Daar worden we netjes bediend. We houden het voor de zekerheid maar weer op ons standaard vegetarische menu. Monniken komen ook voor diner, zelfs vrouwelijke!
Een mannetje komt aan de tafel naast ons zitten en durft na een tijdje naar ons land van herkomst te vragen in het Chinees. Toch leuk dat je dat verstaat! Hij krijgt ons schaaltje overtollige rijst en dat gaat er na zijn noodlesoep nog allemaal prima in.
Wij krijgen ook nog frites. Ze rennen heen en weer voor ons. Hoe eet een westerling frites? Natuurlijk! Met een prikkertje! En ketchup? Is dat niet iets met tomaten? We krijgen ieder een klodder onverdunde tomatenpuree.

Na het diner een ommetje door het dorp waar Blaricum een stad bij lijkt. Een klooster, wat miniwinkeltjes en eetgelegenheden waar je een rondje omheen loopt. Mensen op straat; biljartend, badmintonnend, zittend, napratend, op de buik devoot vallend, om een aalmoes vragend, wol spinnend, kinderen die spontaan Hello! Roepen en flipoën.

We hebben chocoladedrang en gaan op zoek naar een winkel waar ze dit verkopen. Van alles vindt je in de winkel, van binnenbanden tot wc papier en schoenen maar chocola is ver te zoeken. Uiteindelijk vinden we wat in de winkel van het klooster. Een reepje wit voor 40 cent, maar het is niet te eten. Terug. We zien ook een snicker en dove choco. Misschien is dat wat. De snicker kan ermee door. De dove kan gelijk de prullenmand in. Het is tot in de kern wit uitgeslagen. We konden natuurlijk al wel iets vermoeden toen die stofwolk van het zakje vloog...

Terug op de kamer. Met zaklampen creëren we wat licht.
Gelukkig springt rond 2130 spontaan het licht weer aan. Zo weet je dat weer extra te waarderen.

Morgen om 0930 uur naar het Samye klooster. Daarna door naar Tsetang, de laatste plek van onze Tibettour.

Verslag uit: Nederland, Amsterdam

Transmongolie-China-Tibet

Olympische Spelen in China? Dat is nog eens een goed excuus voor een verre reis. Aldus bellen naar reisbureaus en op zoek naar een docent Chinees. Het reisbureau raad het ons af. Kamers in Beijing van 20 euro kosten ter tijde van de OS 300 euro per nacht en dan mag je gelijk voor 10 dagen boeken. OK, dan gaan we wel voorafgaand aan de Spelen. Helaas valt dat plan in duigen. Onrusten in Tibet verhinderen dat we dit bijzondere gebied kunnen bezichtigen. En als ik dan toch zo ver weg ben, moet en zal ik ook naar Tibet. Aldus stellen we de trip uit naar zomer 2009.
Ondertussen volgen we wel braaf Chinese les. Jaja, aan de voorbereiding zal het niet liggen! Wekelijks naar Almere voor de oeh, ieh en aahs! En inmiddels kunnen we ons best leuk redden. Beetje vertellen waar je vandaan komt, wat je doet, wat je wilt bestellen etc. We gaan zien of alle studie ons ook nog ergens brengt. In ieder geval hebben we voldoende voorpret.

Anouk en ik hebben onze werkgevers lief aangekeken en we mogen maar liefst zes weken op pad. Zo'n twee weken gaan we met de trein, gevolg door vier weken touren door China en Tibet. Wat een voorrecht!

Via Outsight heb ik al het binnenlands vervoer en de overnachtingen geregeld. Ook een aantal excursies zijn vooraf vastgelegd. Dat scheelt gedoe ter plekke. De vlucht naar Moskou en van HongKong naar NL heb ik zelf geboekt.
Het regelen van de Visa heb ik uitbesteed aan een visumbureau, wat niet betekent dat je niks meer hoeft te doen. Vier pasfoto's, 2 paspoorten, zo'n 10 A-4'tjes invullen, Russisch geschreven faxen en wereldwijde verzekeringsdocumenten gaan een maand voor vertrek allemaal in een enveloppe. Ik voel mij nu daarom wat identiteitsloos en ga morgen toch maar even bellen op mijn paspoort zich vermaakt op haar tijdelijke verblijf. Je hebt geen grip op het proces van visumaanvraag en dat voelt niet lekker. Maar goed, komt vast prima in orde.

Je gaat hier de verhalen van zus en mij lezen. Dat wil zeggen, als we internetgelegenheid gaan hebben. De reis leidt ons naar plekken waar vaak niet eens toilet of stromend water is, laat staan internet...

De tas is nagenoeg ingepakt. Warm goed voor Tibet, beschaafde kleding voor tempels, luchtig spul voor snikheet China, wat proviand (het eten in Tibet schijnt drama te zijn) en allerlei handigheden om toch wat mobiel comfort bij je te hebben.

Iedereen een mooie zomer en hopelijk leuk leesplezier wensend!

13 Augustus 2009

Donderdag Disneydag

12 Augustus 2009

Musea, high tea, light, markten.....

11 Augustus 2009

Dit lezen vermoeiend? het doen....

10 Augustus 2009

Op de fiets, part 2 (na de ballonvaart!)

10 Augustus 2009

Ballonvaart!
Saskia

Hey hallo! Jaja, Sas is heel wat van plan deze zomer. Het is gelukt lang vrij te krijgen van mijn werk en nu ga ik op pad. Eerst een weekje WereldGymnaestrada. Dan kom ik op 16 juli terug en vertrek ik 17 juli naar Argentinie. Daar is Mirjam naartoe geemigreerd. Zij was mijn reisbegeleidster van de Ecuadortrip en een lange tijd mijn Spaanse juf. Met haar en Guille ga ik zo'n drie weken rondtrekken. Het is er winter en de bedoeling is een kampeertrip te houden. Dus dat is best een uitdaging. Na die drie weken vertrek ik op 7 augustus vanuit Buenos Aires via Washington naar Los Angelos om een turnster van Turning Spirit Almere te bezoeken. Ook zij is geemigreerd. Ja dat doet allemaal maar. En ik maar reizen! Haha! Ik blijf daar 2 weken en ben van plan naast canyons te bezoeken en fun te hebben ook wat te relaxen en het normale Nederlandse leven weer strijdbaar tegemoed te kunnen gaan. Je gaat het hier lezen. Ik ga mijn best doen zo goed mogelijk mijn belevenissen neer te tikken en met wat mazzel lukt het me ook nog wat foto's te plaatsen. Als je berichten wilt schrijven: houd je vooral niet in! Saskia