'kijk! Een monnik!'
Door: Saskia
Blijf op de hoogte en volg Saskia
26 Juli 2009 | Nederland, Amsterdam
Anouk en ik willen gelijk door naar de top van het gebouw maar dat gaat niet door. Een pelgrim gebaart naar buiten. We moeten eerst een ronde lopen alvorens weer een akelig stijl en link trapje op te mogen klauteren. Petje af voor die oudjes die dat, hoe gebocheld ook, allemaal braaf doen. In elk kappelletje staan een stuk of Tig beelden, boos en lief kijkende. En inderdaad, het zouden er best wel eens 100.000 kunnen zijn.
Jigme leidt ons door de straatjes rondom het klooster waar duidelijk het gewone leven plaatsvindt. Kinderen op straat die spontaan 'Hello' zeggen in het voorbijgaan. De huisjes zijn klein, wit, hebben deuren en ramen van half het normale formaat. Voor elk deurtje ligt een koe of kalfje, mensen staan met emmers en potten in een rij om bij een kraantje water te tappen, een vrouw gaat verlegen met Anouk op de foto. Hier wordt geleefd, bijzonder straatje.
De driver met onveranderlijk blij prethoofd staat voor. Een rit van 2 uur staat voor de boeg. Door mijn toedoen duurt deze langer. Ik fotografeer uit jolijd de sticker op het raam van de jeep waarop staat dat de driver niet harder mag dan 80 km per uur. Als hij dat niet doet mag je dat hem melden of anders het onderstaande nummer bellen. Ik bedoelde er niets mee met het maken van de foto, maar de rijstijl van de chauffeur is zeer duidelijk merkbaar omgeslagen naar inderdaad max 80 en veel minder suicidale inhaalacties.
In Shigatse gaan we eerst naar een restaurant voor de lunch. Het is 12.30 uur. Het restaurant ontvangt vaker toeristen, duidelijk merkbaar aan de kaart. Er is zelfs brood! Gelukkig niet weer warm eten.
Naar het Marasanovar hotel. Een groot entree en keurige kamer met ook hier weer erg aan vervanging toe zijnde vloerbedekking.
Even chillen en drinken. Om half 3 een klein uurtje richting stad lopen. We worden om half 4 door Jigme opgehaald uit de lobby van het hotel voor een bezoek aan het Tashilumpo klooster. De maitreyatempel lopen we in via de linker helft van de trap. Het middelste deel is voor de panchenlama en het rechterdeel voor de terugweg. In de tempel een 26 meter hoog en 11 meter brede boeddha, waarvan de kleinste vinger 1,5 meter lang is, een kind in zijn neusgat zich kan verstoppen, 115 ton koper is gebruikt en 285 kg goud.
Door naar de verschillende mausolea van de panchenlama's, die zittend zijn ingezet. Die van de 10e bevat maar liefst 547 kg goud en 1000 verschillende edelstenen. Ook een kapel in met muurschilderingen zoals het moet toegaan op de berg achter het Sera klooster in Lhasa. Allemaal stukken lichaamsdelen en gieren die zich hieraan tegoed doen. In de vergadertempel allemaal monnikenbedden en een donkere intieme sfeer. Je mag hier best filmen; kost je 180 Euro... Er hangt een overdaad aan geborduurde thangka's, lange in cilindervorm hangende kleurrijke doeken.
Na het kloosterbezoek naar de oude markt waar Anouk haar zinnen heeft gezet op Tibetaanse monnikenlaarzen. We weten de prijs van 50 naar 20 Euro terug te kletsen. Even passen, te klein. Een maat groter heeft meteen weer een hoger prijskaartje. We laten het lopen. Met jeep retour hotel voor siësta tot 1830 uur.
Lopend gaan we naar 'walk street' waar het doel was een voetgangerszone te creëren, maar je toch opzij moet springen voor het verbodenbord negerende chauffeurs. Het is even zoeken naar een betrouwbaar ogend restaurant. Het waait, is stoffig en al wat killer aan het worden. Een dikke grijze lucht hangt boven ons hoofd, terwijl het overdag steeds erg zonnig is met heel fel licht. Hier heb je lange broek en vestje echt wel nodig. We eten weer Indiase groentencurry met rijst, een knoflooknaan en dit keer een groenten springrol erbij met ieder een drankje voor slechts 53 yuan!
Terug naar het hotel waar we eens de tv aandoen en de Chinese versie van Paul de Leeuw zien en een spelprogramma waar mensen liedjes moeten gorgelen; cultuur van de bovenste plank!
Morgen vertrekken we om 09.00 uur naar Samye, waar we bij het klooster verblijven. Het restaurant van ons hotel hier heeft een dusdanig slechte reputatie dat we morgen wel op de kamer wat ontbijt in elkaar improviseren.
Saskia