Op naar China!
Door: Saskia
Blijf op de hoogte en volg Saskia
16 Juli 2009 | Mongolië, Ulaanbaatar
Al snel verlaten we de mongoolse heuvels en gaan we door de gobi-woestijn met steeds meer zandvlakten en zelfs kamelen. Rond 1600 uur mogen we 20 minuten luchten en kunnen we onze laatste togrogs lozen. Ik koop een pak koekjes, altijd goed. Verderop verkopen ze mongoolse waar, wollen dingen en pantoffels. Nouk koopt sloffen en ik 2 wollen cadeaudingen. We horen het fluitje van de trein. Als een gek de flappen neerleggen, niks meer onderhandelen en de trein inspringen.
We zitten een heel eind van onze wagon vandaan en zijn in de 1e klasse beland. Hier heeft elke coupe zelfs een badkamertje. Ook is er duidelijk merkbaar airco terwijl wij het moeten doen met een ventilatortje. We lopen de wagons door en stranden in de restauratiewagon waar het eten er lang niet slecht uitziet. Hier treffen we Harry, de 3 boys en coupégenoot Nico.
Reuzedruk en verder geen locals hier, maar wel gezellig. We drinken en knabbelen wat en gaan om 17.30 het maal bereiden. Couscous met noten, verse en gedroogde tomaten. Smaakt ons uitstekend! Nog net op tijd voor het grensgedoe ga ik naar het toilet. Even voor 2000 uur wordt deze gesloten. We zijn een half uur later aan de mongoolse kant van de Chinese grens. En dan begint het circus. Vijf formulieren invullen, coupéunspectie, paspoortcontrole van de Mongolen. En dan ben je na ruim 1,5 uur klaar, mag je in China nog langer!
En inderdaad, het is nu 0100 uur, we zijn 4,5 uur en nog een heel circus verder. Omdat het Chinese spoor breder is dan het mongoolse moet het gehele onderstel van de trein worden gewisseld. Nee, niet overstappen op een andere trein, dat kost een toeristische attractie en scheelt teveel tijd. We worden in de remise gereden waar onze Chinese benen klaarstaan. Dat op zich is al indrukwekkend. Daarbij wordt de trein gesplitst, waardoor we het wisselproces van de andere helft goed kunnen volgen. Met een enorme serie krikken worden we zeker twee meter de lucht in gehesen. Heel, heel, heel apart.
Na zeker 2 uur takelen staan we op de grond en mogen we eindelijk het perron op. We zijn in China! In de winkel geven we de allerlaatste togrogs uit aan banaan, drinken, gedroogd fruit en koekjes. Blut zijn we totdat we de eerste yuans kunnen pinnen. Tussen 0600 uur en 0800 uur schijnt de muur in beeld te komen. Ik denk dat ik de wekker maar even zet, want dat moment wil ik niet missen. Dat betekent nu nog een kleine 5 uur slaap. Dat is altijd nog meer dan de nacht ervoor. De rest van vandaag bestaat waarschijnlijk uit settelen in het hotel en wat rondkuieren. De dag erna duiken we de cultuur in.
Saskia
17 Juli 2009 - 06:54
Stoep:
Zozo een hoop verhalen ineens!
Apart dat Mongolie kennelijk geen mobiel internet heeft. Leuk dat je toch de verhalen hebt gemaakt! Ik heb een aantal malen toch echt moeten grijnzen, zie eea zo voor me!
Groet,
stoep