De grens over!
Door: Saskia
Blijf op de hoogte en volg Saskia
12 Juli 2009 | Rusland, Moskou
De chauffeur pikt ons, Marcel en Piet-Hein op. De 3 andere boys liggen nog gesterkt. Zij komen na een wake up call onwijs duf naar beneden. We zijn binnen 10 minuten op het station en moeten daar even wachten tot we naar het perron begeleid kunnen worden. We reizen naar Ulan Bator met trein 6 en zitten in wagon 5, bedden 33 en 34. Een Rus met de naam Kyril is ons slapie voor deze rit. Hij werkt op de universiteit van Irkutsk faculteit astronomie en gaat voor 25 dagen naar Mongolië. Het is een aardige vent al denken we eerst dat hij teveel vodka achter de kiezen heeft. Maar dit is niet het geval maar ons inmiddels niet onterecht ontstane vooroordeel. De gemiddelde Russische man wordt namelijk maximaal 59 jaar en krijgt zijn pensioen pas op zijn 60e. Voor de dames geen bezwaar want die worden 10 tot 20 jaar ouder. We vertrekken om 05:25 uur. De trein is een stuk minder fraai dan de vorige. Geen mooie loper en geen vloerkleedje in de coupé. De toiletten stinken nu al en we moeten nog gaan rijden... De sfeer is wel duidelijk heel anders. Het is druk druk druk! Heen en weer geloop en gesjouw. Van alles komt voorbij, autobanden, blikken olijven, pakken pap en nesquick en in een coupé zie ik zelfs een paspop. Het luik in de gang gaat open voor het verstoppen van handelswaar. Straks bij de grens volgt een grondige controle van alle bagage van voornamelijk de locals. Het uitzicht verloopt van hele kleine huisjes tot uitgestrekte vlakten. Ook helaas veel vuilnis langs de lijn op sommige stukken.
We hebben straks grensvontrole, eerst Russische van 3 uur en 32 minuten officieel maar dat is altijd langer en daarna nog eens 2 uur of meer aan mongoolse kant vanwege de wissel van electromotor naar diesellocomotief. In die tijd kun je NIET naar het toilet. Ja wel op het station, maar volgens het boekje dien je dan je insectenverdelger mee te nemen... Ofwel, ik ga wel even vasten vanaf nu...
****
we wachten nu al meer dan 2 uur. We zijn wat eten aan het maken. Het duurt hier minimaal 3,5 uur maar meestal een paar uur langer. Dan rijden we 5 km verder en begint het circus nog een keer. Dan nog eens 2 tot 4 uur grensformalitileiten. Pfff... En ondertussen kun je nog steeds niet naar de wc!
****
Paspoort en visa controle....
Wordt vervolgd!
Saskia