KNGU trampo-optreden # 1 - Anouk @ WG - Reisverslag uit Lausanne, Zwitserland van Saskia Wallenburg - WaarBenJij.nu KNGU trampo-optreden # 1 - Anouk @ WG - Reisverslag uit Lausanne, Zwitserland van Saskia Wallenburg - WaarBenJij.nu

KNGU trampo-optreden # 1 - Anouk @ WG

Door: Saskia

Blijf op de hoogte en volg Saskia

13 Juli 2011 | Zwitserland, Lausanne

Woensdag 13 juli 2011

Om 07:00 uur eruit. Van Anouk is een sms binnen. Ze is al vertrokken. Die is niet te houden en moet natuurlijk zo snel mogelijk naar de Gymnaestrada. Voor haar is het drie uur rijden vanuit Engadin. Gisterenavond plan de campagne opgesteld.
Lin en ik zijn goed op schema vandaag. Verstandig gisteren tas al gevuld en nu alleen ontbijten. Strak om 08:00 uur sta ik bij de bakker. Brood smeren en een kwartier later met de bus naar Beaulieu voor ons binnenoptreden met trampolines.

In de hal snel de laatste namen van de springers op de zeven shirts van de trainers en de laatste wokkels in elkaar wurmen. Peptalk van Margreet. De vloer op. De landingsmat is heel anders dan we gewend zijn, een soort crashmat. Even wennen, maar eigenlijk springt het wel beter dan gewoon. We treden op in de grootste hal, hal 7. In het hoofd nog even de sprongen en stapjes doornemen. Nu is het voor het echt. Stiekem voel je toch lichte zenuwen. Zo hoort het ook. Bijzonder dat we hier mogen staan na al die tijd van voorbereiding.

Eerst de opstelling met twee trapsgewijze minitramps. Streksprong, spreidsprong, overslag, salto en dan twee vrije sprongen. Het gaat top!
Ombouwen. Splitting jumpers verhogen, drie planken, drie minitramps en drie dikke matten eromheen. Klaar zitten. Ja! Ons muziekje. Klaarstaan. Streksprong, salto, rol, salto, hoeksalto en dan de handstand met salto achterwaarts. Allemaal no problem. Eindpose en groot applaus van het paar honderd koppig publiek. Yes! We did it.

Na afloop geven Lin en ik de trainers de shirts als dank en nemen we plaats op de tribune. Telefoon gaat. Anouk. Ze staat geparkeerd bij het Olympisch stadion. Ik loods haar via telefoon naar de hallen. Nog een hele kunst. "Wat zie je nu?" "Ik zie een heg." Hmmm, daar kan ik weinig mee. Gelukkig staan er op straat stickers met de Magic Road en zo zijn de zussen weer verenigd. Het hoost buiten. Snel de hal in. Demotime!

11:00 uur hal 7. Zwitserland met carroussel. Piraten springen minitramp.
Menselijke paarden draaien de caroussel rond. Onder het caroussel staan bruggen gelijk. Mensen met stokpaarden doen een dans. Helemaal af tot op de detail! Pierots met witte gezichten, zwarte bolhoedjes, witte handschoenen, zwartwit gestreepte shirts en zwarte leggings. De paarden in mooi wit doen acrogym. Ritmische meisjes in groene elfenjurkjes. Ouderwets brug ongelijk zoals ik het vroeger deed, gewoon een ligger van de brug gelijk omhoog. Zwarte leggings als basis met vrolijk gekleurde tuniekjes. Piraten open op hun handen. Rode doek op het hoofd, snorretje, ooglap, mooie witte blouse met rushes, rode broek met rode sjerp. Acroposes op brug gelijk. Heel origineel! De caroussel gaat weer draaien. Pierrots op vloer. Acrogym. Overal balonnetjes geprikte in een roodwit gestreept latjes. Geweldig!!!

Oostenrijk volgt. Tumbling springen. Kids in blauw met flardenrokje en bezempjes. Kast minitramp springen. Autopoetspakken met verfstrepen, step aerobics. Kleine kids met grappige groene pofjurkjes. Nu alle kids in blauw met minitramp salto's over de kast.

Naar hal 3 waar om 12:40 uur China komt. Daar moet je op tijd binnen zijn! België met ritmisch en vierkante witte blokken.
Uit Zweden, speciaal voor Linda: de Stockholmflickorna. Linda is namelijk zeer antifan van te lieve Zweedse meisjes in zoete blauwe jurkjes die met ballen jongleren. De Malmoflickorna zijn door velen juist zeer geliefd, maar Lin krijgt er jeuk van. "En wat komen de kleuren van de ballen toch leuk terug in het pakje", constateert Lin. Behalve met ballen zijn de meiden uit Stockholm ook goed met het lint.

De tribunes stromen voller en voller. Iedereen wil die kleine talenten uit China zien. België met dynamische zeer goede ritmische show. Zwart pak met fel oranje slierts om been gewikkeld. Anderen weer met zelfde pak met fel oranje rokje. Drie meisjes zitten met handen aan elkaar. Ook voeten zijn gekoppeld. Tegelijk radslag. Bal in transparante doek wordt rondgeslingerd. Leuke effecten, goede kleuren, juiste muziek. Andere hebben weer een mooi transparant oranje jurkje. Mooi geheel samen. Nu allen in zwart met grote transparante ballen. Steltlopen met slingerend lint. Weer een heel andere manier van ritmisch presenteren. Nu de zwarte pakken met zwarte broek en groen transparant half shirtje. Topshow!

De tribunes zitten nu zoals verwacht stampvol. China is next! De show is nog gaver dan gisteren. Super high legs en jumps. Dit keer geen problemen met geluid instarten en omkleden. De kleintjes stelen de show met hun perfectie, lenigheid en ultieme schattigheidsfactor. Er zijn een paar delen van de show geskipt, waaronder ook het optreden van de mini-chineesjes met de lampionnen. Blij die eerder al gezien te hebben.

Snel naar hal 7. Via de zijtribune kunnen we er nog bij. Zwitserland staat met Rek-optreden op het programma. Dat moet je gezien hebben! Vooraf is Frankrijk met de bruiloftshow die we al eerder zagen.

De zaal zit tot de nok toe vol. Zelfs de trappen zijn elke centimeter gevuld. Schijt aan de brandweervoorschriften. Zes rekstokken worden in no time in een cirkelformatie opgebouwd. Blauw tot en met het gezicht aan toe. Mega groep. Aparte formaties en poses. Zwaaien dat het een lieve lust is, achteropzetten, reuzen, met zijn zessen tegelijk, eraf vliegen. We schrijven m bij als kippenveldemo! Dans op Avatar. Spannende muziek. Drie superjumpers, huizenhoge sprongen. Dubbeltjes gestrekt. Het publiek is na de Gymnaestrada spoild rotten. Snel weer leertjes aan voor nog een ronde zwieren en zwaaien.

Linda wil naarde Berliner Elefanten met hun imposante bouwerken. Anouk en ik gaan via de stands naar hal 8. Bij de stands laten we ons een epileerding aansmeren zodat we mogen met mooi gladde benen kunnen springen. In hal 8 is een zeer imposante show gaande met een groep lenige meiden in een met gaten zwarte panty gehuld. Het heeft iets mystieks, cirque du soleil achtigs. Daarna nog aparter met lange rooie dingen aan de vingers en indringend geschminkte gezichten. Mooie originele acroposes. Ultiem artistiek. En het gaat maar door. Blij dat ik hier mag zitten.

Macabi Dan uit Tel Aviv, Israël volgt. Die zagen we eerdere Gymnastrada's. Altijd super shows. In gele topjes met mini roze rokjes een uiterst expressief showtje met wijze poses. Heel netjes. Indrukwekkend. Je moet wel durven zo open op het podium te staan. Echte theaterdiertjes! Snel kleden zich om en komen ze in fel oranje catsuits terug. Een groot transparant doek maakt het geheel extra boeiend. Lenige poses worden lang en met volle overtuiging aangehouden. Onder het doek poses en in het doek gewikkeld. Prachtig weer!!! Go Israël!

Nu de show van Brazilië waar we gisteren al helemaal gereed voor zaten, maar die in de stad moesten optreden. Getooide indiaantjes op het podium. Mannen met hoge zwarte laarzen, witte broeken, rode jassen en geweren die de Indianen hun grond willen ontnemen. De kolonisten. Aapjes. Een pas de deux van een ballerina als rode vuurvogel en stoere man met tooi. Kids in mooie pakken zijn papagaaien. Jeetje hoe ga je dit op schrijven. Wat een gave show. Zo had de Lion King eruit moeten zien. Ongelooflijk knappe choreografie. De papagaaien worden door de lucht geworpen. En wat een kostuums. Veren, schmink, waanzinnig gaaf!

Pitstop en naal hal 3 waar België Ali Baba met acrogym op uitzonderlijke wijze vertolkt. Mooie paarse harembroeken met gouden topjes. Ruim 5 minuten torens bouwen, dans en salto's werpen! Weer een lust voor het oog.

Oostenrijk met een mix van jazz en ritmisch. Hun tunnels die de letters Lausanne 2011 vormen zijn origineel. Ook slim om je daarin even snel om te kleden. Leuk verrassingseffect. De rest is aardig maar mist het sprankelende van een show die bij de toppers wordt gerekend. Wel weer apart zijn vijf die van top tot teen in een zwarte panty zijn gehuld. Niet geschikt voor claustrofobisten of mensen met hoge nood.
Thailand is een doorlopend spectakel van mooie kostuums en lenige poses kijken. Mooie waaiers, lampionnen, veren.

Anouk heeft onbedaarlijke zin in chicken wings, die we onderweg naar hal 7 soldaat maken. Belgen performen op een mix van Queen. Blij geheel. Oostenrijk in wit met Middeleeuwse witte outfits, een beul, sikkel. Kleine groep van zestien in de grootste hal. Twee bruggen gelijk. Enorme borden met kunstig getekende schutter, beul en ridder. Minitramp en airtumbling springen. De jonkvrouw helpt de slechterikken op het goede pad.
Denen! Die staan altijd garant voor het stevige springwerk. Op tumbling springen ze vast even in... Flickflack dubbel hurk. Op supertramp diverse tripples met halve schroef. Eentje dreigt op de trampo te landen tot schrik van de buurvrouw van Linda die ervan bijna bij Lin op schoot belandt. Op tumbling ook een tripple, wel kantje boord gemaakt.

Laatste show vandaag van Zwitserland. Drie generaties op toneel.

In de stromende regen lopen we naar Anouk haar auto. Terug naar de caravan. Restant van gisteren eten, kolonisten van Catan spelen, afwassen en weblog bijwerken.
Kopje thee, naar bed. Morgen weer vroeg optreden!

• 14 Juli 2011 - 10:17

Reina:

Fantastisch jouw verslagen!
    Ik geniet van jouw enthousiasme, zie het helemaal voor me.
    Toch wel foto's gemaakt he, en mogen we die dan in sept. bewonderen?

Lieve groet, Reina

• 14 Juli 2011 - 17:39

Saskia Wallenburg:

Dank je Reina! Zeker kan dat geregeld worden. Ik ga eerst wel even war sorteren, want het is weer asociaal veel aan mooie plaatjes.

Train ze met de ladies. En doe de Gymnaestradagroeten.

Sas!

• 15 Juli 2011 - 07:48

Mieke:

Hey Linda, yes yes yes de Stockholmflickorna, basisgymnaestradaingredienttraditie, wat zal je hebben genoten !!! :-) grts Mieke

Verslag uit: Zwitserland, Lausanne

Wereld Gymaestrada 2011Lausanne

Hier wil ik proberen je een klein beetje te laten beleven wat ik beleef. Geen makkelijke klus, want de Wereld Gymnaestrada moet je eigenlijk zelf beleven om het te snappen. Stel je voor 24.000 (ja echt 3 nullen!!!) mensen uit 55 landen in een stad die eens in de vier jaar bij elkaar komen. Om wat te doen? Shows geven! Want dat is World Gymnaestrada. Meer dan twee keer zoveel deelnemers als aan de Olympische spelen en Olympischer dan Olympisch. Want hier is meedoen ECHT belangrijker dan winnen, simpelweg omdat er niets te winnen valt!

In een jaarbeurshal zijn negen zalen ingericht waar een week lang elk kwartier een ander land een show presenteert. Licht, geluid en sporters in optima forma. Overvolle tribunes, blije gezichten, kleuren, topshows, vriendschappen... allemaal vreemde talen die een taal spreken: Gymtaal! En dat bindt, onbeschrijflijk!

Ook zijn er buitenoptredens in een stadion, die je wat kunt vergelijken met de opening van De Spelen, waarbij het gaat om vorm, kleur en synchroniteit.

Ook 's avonds is er geen moment ruimte voor verveling en kun je naar avondvullende voorstellingen waar landen een show in thema geven vergelijkbaar met voorstellingen zoals die van Cirque du Soleil. Hoewel, ben je eenmaal naar een Gymnaestrada geweest, dan haalt niets het meer bij dit wereldfeest! Dit feest moet je jezelf eens in je leven cadeau doen. Een (meestal meer dan) once in a lifetime experience! Een week genieten van mooi bewegen, mooie mensen, mooie ontmoetingen en onvergetelijke momenten!

Ik hoop dat het lukt je hier een klein beetje mee te laten genieten.

17 Juli 2011

KNGU trampo optreden #2 - demo - kus van Avatar

14 Juli 2011

KNGU trampo optreden #2 - demo - kus van Avatar
Saskia

Hey hallo! Jaja, Sas is heel wat van plan deze zomer. Het is gelukt lang vrij te krijgen van mijn werk en nu ga ik op pad. Eerst een weekje WereldGymnaestrada. Dan kom ik op 16 juli terug en vertrek ik 17 juli naar Argentinie. Daar is Mirjam naartoe geemigreerd. Zij was mijn reisbegeleidster van de Ecuadortrip en een lange tijd mijn Spaanse juf. Met haar en Guille ga ik zo'n drie weken rondtrekken. Het is er winter en de bedoeling is een kampeertrip te houden. Dus dat is best een uitdaging. Na die drie weken vertrek ik op 7 augustus vanuit Buenos Aires via Washington naar Los Angelos om een turnster van Turning Spirit Almere te bezoeken. Ook zij is geemigreerd. Ja dat doet allemaal maar. En ik maar reizen! Haha! Ik blijf daar 2 weken en ben van plan naast canyons te bezoeken en fun te hebben ook wat te relaxen en het normale Nederlandse leven weer strijdbaar tegemoed te kunnen gaan. Je gaat het hier lezen. Ik ga mijn best doen zo goed mogelijk mijn belevenissen neer te tikken en met wat mazzel lukt het me ook nog wat foto's te plaatsen. Als je berichten wilt schrijven: houd je vooral niet in! Saskia