Stadionoptreden en demo's
Door: Saskia
Blijf op de hoogte en volg Saskia
12 Juli 2011 | Zwitserland, Lausanne
11:00 uur hal 4 Honduras. Fel oranje. Aparte gedraaide oranje doeken op het hoofd. Beetje cirque du soleil achtig. Hoela tropisch dansje. Wheppa! Er zit zelfs een uk van een jaar of drie tussen. Te schattig!
Hal 5 met een show van Zwitsers. Zwarte broeken met felle kleuren tuniekjes. Oranje, rood, paars, groen, blauw. Spiegels en grote kussens of zitzakken, hoe u wenst.
USA komt op als zombies in zwart, rood en wit met gescheurde kleding en rokjes van stroken stof. Aparte stijl, beetje gothic- achtig. Series springen leuk niveau. Duidelijk turnsters. Er wordt echt leuk getumbeld. Themawissel. Gouden broekies met zwart gouden pakjes. Acrogym op lekkere beat. Series en choreografie tussendoor.
Kleurrijk shirtje erover. Clap your hands. YMCA!
12:00 uur. Naar hal 8. Dit is een echte theaterzaal met beklede stoelen. We zijn getipt voor Brazilië om 12:40 uur. Voor goede shows kun je beter al een paar shows vooraf gaan zitten als je plek wilt hebben. De enige plek met airco. Wij houden het hier wel even uit. Venezuela. Een boom in centrum podium. Zebra's met wijze maskers. Gave kostuums. Junglegebeuren. Percussiemuziek. Strakke stof met twee hoepeltjes erin verwerkt maken dat je er een geinig hoepelrokje van kunt brouwen die ook weer als boom dienst kan doen. Indiaantjes met tooi en rokje doen stokgevecht. Wissel thema. Zwarte leggings met fel groene jurkjes. Salsa! Dat snappen de latino's wel.
Slowakije op het podium. Dames senioren in witte jurkjes met bloemen doen een keurige dans. Hier zien we Liesbeth en Jannie ook wel tussen staan.
Lieve turnsters in zwart met roze pakje. Geen hoog niveau. Wel leuk gedaan.
Vijf dames aerobic, streetdance. Zwarte broeken, paarse topjes. Een seniorlady doet niet onder voor de jonge meiden. Lekker pittige muzike. "Sexy thing!" "I've got the power!"
Themawissel. Zwarte broeken,witte schoenen, rood shirt met schuine punt aan onderkant, witte knotsen. Ook soort aerobic. Kleuren doen het goed. Up tempo.
Naar hal 7 voor de show van Groen-Wit van Nederland. Die hebben we tijdens de Nederlandse Gymnaestrada al gezien en is erg goed. Grote groep acrogym in combi met minitramp springen. Springen over een gedragen vliegtuigje heen. Gejuich van het publiek. Meester Ton van de vorige Gymnaestrada in Dornbirn spot ons en komt gezelligbij ons zitten. Hij heeft over ons gedroomd! Haha wijs. Jaja, we hadden goede gesprekken met hem in Dornbirn in het Holland huis.
Zweden op de vloer met Saartje-mutjes op uit Swiebertje. Tumbling en dubbels op de supertramp. Vette serries van allemaal meiden. De typmachine komt natuurlijk voorbij. Krantjes lezen. Michael Jackson met eng thrillermonster. Rope skipping. En gelukkig voor Linda al weer ABBA. Dat scoort deze week erg hoog. Meiden springen met supertramp zelfs dubbel-dubbel. Gaaaaaaaaf!
Nog een groep uit Zweden. 99 luftballons van Nena. Een hele ballon met mand wordt de vloer op gedragen. Iedereen heeft balonnetjes op het hoofd. Kleine boys in grijze broeken met witte shirts springen tumbling en airtrack op gepimpte klassieke muziek met beat. Singing in the rain. Blij gehuppel. Streetdance van de boys. Twintig meiden ropeskippen op de harde parketvloer. Au kuiten! Minitramp- kast van de boys met weirde free-running sprongen tussendoor. Ropeskippen met lang touw met iemand op je schouders. Directe overgang naar acrogym. Show zit top in elkaar. Geen kans op verveling. Huizenhoge dubbels gestrekt met schroef met trampet. Direct naar singing in the rain met gele plu's en blauwe pakken. Mooi contrasterend. Leuk dat nationale kleuren terugkomen. We schrijven 'm bij als topper!
Coming up: Qatar! De sjeik buigt voor het publiek. Ali Baba begint. Veel doeken. Voor meester Ton blijkbaar allemaal te bedekt. Hij is over naar burkavrije zones. Nummer Harem klinkt. Mooie kostuums. Dat harem zou Ton vast weer wel aanspreken ;-). Daar komen de rovers! Mooie transparante blauwe doeken. Springen op grote tramp. Mini Ali Baba met gouden tulband en getekend snorretje. Open Sesame! Arabian nights! Show is beter dan vorige Gymnaestrada. Vooral ook opvallend door de verschrikkelijk mooie kleding.
We springen buiten lekker even de fontein in. Dat frist echt heerlijk op. Toiletstop en op naar het stadion. Het is al kwart over twee en wij zijn aan de beurt om 15:20 uur.
Buiten gouden wokkels uitdelen. Pakken moeten netjes aan ondanks de hitte. Jazz in paars zwart gaan eerst. Dan de turnsters met de ladders. Het opbouwen gaat zowaar goed. Dat is echt voor het eerst. Ladders worden omgebouwd tot steigers. Radslagen eraf.
De dames in zwart met gekleurde wasmanddingen en douchepufjes maken hun entree. Deze show heeft ons meest grote vrezen, namelijk dat op een dag wij niet anders kunnen dan hieraan meedoen. Dankzij dit optreden blijven wij fanatiek onze moeielijke sprongen trainen opdat wij in Helsinki en vele Gymnaestradas erna weer met de springers mogen meedoen.
De acroers komen op met vier vlaggen, oranje, rood, wit, blauw. Meester Rob is trots en terecht. Mooi optreden met geworpen salto's. De dames in paars zwart met vliegende schotels volgen.
Dan zijn wij aan de beurt. Het gaat prima! Zelfs de wieken van de molen gaan net over de acrogymmers heen die de body van de molen vormen, zoals het hoort.
Na de show verzamelen we buiten het stadion en ronselen we alle springers om op de door mij geregelde shirts voor de springdemotrainers hun naam te zetten. De shirts vallen in de smaak. Of ze te koop zijn? Helaas. Deze zijn exclusief voor Margreet, Mees Peter, Romano, Joop en nog twee trainers waarvan we de naam nu even niet weten. Achterop het shirt staat de poster van onze show die ik heb ontworpen. Romano komt even loeren wat we aan het doen zijn. Weg jij!
Terug met bus 1. We laten de massale demo's even achter ons. Tijd voor even rust op de camping en een lekker maal. Bij de een na laatste hakte doen we inkopen bij de supermarkt. Voor de caravan paprika, courgette, ui kip en mango snijden. Zelfs Jaap is onder de indruk van onze gezonde maaltijd en dreigt het de wereld kenbaar te maken via twitter. Het smaakt echt heerlijk en we hebben meer dan genoeg voor morgen nog eens. Dat scheelt dan weer gedoe.
Rond 20:15 uur gaan. Met eigen bus naar La tour de Peilz, waar het Holland Huis moet zijn met vanavond een Hollands feestje. We hebben hoge verwachtingen. In Dornbirn was het elke avond bomvol en topsfeer. Nu komen we binnen in een vrijwel lege kantine met wat lange tafels. Uhm, ja... Feest? Waar? We spotten buurman Jaap met aan tafel ook trainer Joop Visser en zoon Enrico en Remon. Even kletsen, bonnen halen. Hey, Hendrik! Ook even aan de praat. Dan rondje om de school. We komen tot de conclusie dat we echt wel even veel en veel leuker zitten op onze camping. En na een inspectie van de klaslokalen zijn we helemaal overtuigd. Voor ons de camping!
De mannen van de Hollandse avond in hun lendendoeken geven een optreden. Grappig en stoer. Acrotrainer gaat helemaal los en neemt zijn lendendoek af, staat in zijn strakke witte slip en zwaait de doek boven het hoofd in het rond. Overal schijt aan! Geweldig! Een meid zingt een lied op oh Champs Elysee met eigen tekst. Dat maakt de sfeer al losser. Helaas moeten wij al weer gaan. Om 23:00 uur sluit de poort van de camping. Het is al bijna 22:30 uur. Net als de zaal uitlopen zie ik eenzaam achterin een vent op de tafel zitten. Het is Ahmed Fathy! Vorige Gymnaestrada trad hij op met zijn groep uit Egypte. Nu is hij solo. Anouk heeft hem toen nog verleid met een zoen frontaal. We zijn precies twee minuten voor sluiting binnen op de camping. Even de demotips doorbrieven aan Jaap en familie. Anouk belt. Ze kan morgen een dagje Gymnaestrada doen. We geven route door. Gezellig! Bedklaar maken. Het is heet en we slapen daardoor dramatisch slecht. Dan begint het te hosen. Eindelijk afkoeling en toch nog een paar uurtjes nachtrust.