La Fortuna – Caño Negro
Door: Saskia
Blijf op de hoogte en volg Saskia
30 Juli 2010 | Costa Rica, Fortuna
Met een open bootje met dakje glijden we over het door de rivier Rio Frio. De zon schijnt al vroeg. We hebben een goede gids en een kapitein met een scherp oog voor allerlei verscholen leven in de rimboe langs de rivier. Als een van de eerste bijzondere schepsels treffen we de slangehalsvogel. Deze vangt de vis door zijn snavel als harpoen in te zetten. Eenmaal aan de oppervlakte mept hij de vangst tegen een tak of steen tot hij dood is. Een hele groep brulapen laat goed van zich horen. Echt zo gaaf dat ze zo in het wild te spotten zijn. Je zou bijna vergeten dat die dieren niet alleen in een kooitje in Artis leven. Bijna onwerkelijk zo live!
Een tijgervogel met gestippeld verenpak maakt voor ons een lange nek. Een ijsvogel op een tak van heel dichtbij. En wat een boomstronk lijkt is een echte kaaiman. Eentje heeft zijn bek open om warmte kwijt te raken. Ze zijn niet zo groot en volgens de gids ook niet zo gevaarlijk als krokodillen. Je kunt gerust gaan zwemmen in deze rivier hoewel je wel kans maakt dat hij even wil proeven. Een krokodil echter trekt je mee naar beneden tot je niet meer tegenspartelt en dan is het toch echt voorbij.
Een schildpad zit op een dikke tak met een oranje vlinder op zijn neus. Mooie vogels met een gele buik en een hele kleine zwaluw vliegt laag over het water. Behalve brulapen zijn er in dit gebied ook spidermonkeys waar we een hele troep van zien. Je ziet de takken bewegen als ze van boomtop naar boomtop verhuizen.
Knalgroene basilisken, ook wel Jezus Christushagedissen genoemd omdat ze over water kunnen lopen, zitten op een boom. Ze hebben model gestaan voor de dino’s uit Jurassic Parc dat voor een groot deel is opgenomen in Costa Rica.
Bijna aan het eind van de heenweg spot de kapitein een luiaard die heel dicht aan de waterkant zit. We kunnen er met de boot vlakbij komen om dit bijzondere dier te bewonderen. Echt een mazzeltje. Nog grotere mazzel is dat hij ook nog beweegt. Het dier is kleiner dan je zou verwachten, beweegt onwaarschijnlijk traag door een zeer traag metabolisme en inefficiënt spiergebruik, komt een a twee keer per week uit zijn boom en poept dan 60% van zijn totale lichaamsgewicht aan massa eruit, eet vrijwel alleen eucalyptusblaadjes en zit onder de honderden parasieten die hem met hun uitwerpselen een mooie groene schutkleur geven. Volgens de gids is alleen het vogelbekdier, de platypus, nog meer bijzonder. Echt fascinerend dit diertje! We treffen het vandaag echt, spotten zelfs een baby ijsvogel die normaal op zo’n jonge leeftijd niet zijn nest verlaat en als toegift zien we ook de enige volwassen albino brulaap van Costa Rica. Hij is niet wit zoals je zou verwachten, maar geel en wordt door de groep geaccepteerd. De aap heeft twee kleintjes waarvan een er ook weer albino is.
Terugvaart de boot lekker snel wat een verkoelend windje oplevert op deze warme dag. Bij het restaurant eten we de Costaricaanse lunch.
De bus in. Tijdens een tussenstop bewonderen we de loslopende leguanen op een parkeerplaats vlakbij de rivier. Vreemde prehistorisch aandoende schepsels. In La Fortuna snel even de supermarkt in voor inkopen.
Dit keer zijn we net op tijd terug voor een goed half uurtje zonnen aan de rand van het zwembad. Dikke wolken kondigen al snel een fikse bui en onweer aan. Dat het regenseizoen is, is meer dan duidelijk. Hopelijk krijgen we in de komende weken nog wat meer zongelegenheid, anders zijn de mensen in Nederland bruiner dan wij…
Vanavond eten we in of in de buurt van het hotel dat echt een paradijselijke plek is. Bijzonder vogelgekwetter, continu krekelgetjirp en af en toe het diepe geluid van een brulaap geven een echt tropisch sfeertje.
Morgen gaan we onder leiding van een gids een stukje de vulkaan op alvorens door te reizen naar Sarapique. Vanuit La Fortuna is het ongeveer 3 uur rijden naar onze prachtige junglelodge gelegen nabij het plaatsje Sarapiqui. Nabij de lodge in Sarapiqui kun je prachtig wandelen. Wie weet kunnen we de pijlgifkikkertjes aanschouwen. De indianen gebruikten het gif van deze kikkertjes op hun pijlen om hun prooi te verdoven. Zo is er de aardbei-kikker, rood met zwarte stippen en de 'blue jeans', de rode kikker met blauwe pootjes. In dit gebied komen meer dan 400 soorten vogels voor. Wie weet lukt het om de mooie 'trogon' of de 'montezuma oropendula' te spotten. Mogelijk maken we een excursie naar een van de vele ananasplantages, een van de belangrijkste exportproducten van Costa Rica, onder meer naar Nederland.